paradentose

For få går til tandlægen – Er det dig?

Nyheder

Selvom lægebehandling i Danmark er ganske gratis, lige meget hvor selvforskyldt din skade så er, er det desværre ikke tilfældet med et besøg hos tandlægen. Det betyder, at et hul i tanden eller noget værre kan gå hen at blive rigtig dyrt, hvorfor mange bare helt undgår det. Det ses også i statistikkerne, hvor det fremgår, at foruroligende mange skipper det, ellers anbefalede, årlige møde med tandlægen.  

Selvom tandlægeskræk eller andre elementer unægtelig spiller ind i denne beslutning for nogle, kan det ikke nægtes, at prisen nok er den største skrækfaktor. Det er ærgerligt, for det kan sjældent svare sig for hverken sundheden eller økonomien at springe over sit tandlægebesøg på den måde. Tværtimod kan det faktisk føre til, at det der ellers bare vare en smule tandsten pludselig bliver til et hul. Særligt når man kommer lidt op i alderen, løber man også en stadig større risiko for såkaldt paradentose

Undgå paradentose 

Paradentose er nemlig en ret udbredt tandsygdom i Danmark. Egentlig burde den dog ikke kaldes en tandsygdom, men måske rette en tandkødssygdom. Paradentose er nemlig bare et fint ord for en betændelsestilstand i tændernes støttevæv, tandkødet. Det betyder, at tandkødet trækker sig tilbage og bliver mere og mere nedbrudt, indtil tænderne ganske enkelt begynder at rasle ud. Så længe er der sjældent nogle, der ender med at gå med paradentose fuldstændig ubehandlet.  

Desværre er paradentose så udbredt, at mange får det mindst en gang i livet, og derfor går mange rundt med paradentose uden at vide det. Jo længere du går rundt med det ubehandlet, jo mere ødelagt bliver dit tandkøb, og jo dyrere bliver det således at rette op på. Alene af den grund bør du altså få dit den vane at gå til tandlægen bare en gang årligt. Det er nemlig ikke alt, du kan redde med tandbørsten. 

Det er nemlig ikke kun mundhygiejnen, der afgør, om du ender med at få paradentose eller ej. En lang række andre faktorer spiller også ind, hvorfor det kan være svært at forudsige, hvem der får paradentose, og hvornår de får det. Er du ryger, barn af en forælder med paradentose, stressramt eller diabetespatient, er du for eksempel udsat for særlig risiko, når det kommer til paradentose. 

Andre grunde til at gå til tandlægen 

Paradentose er dog ikke den eneste grund til at få til tandlægen hyppigere, end hvad de fleste danskere gør. Generelt sker der nemlig rigtig meget i munden, hvorfor det kan være en god ide at få en professionel til at kigge derind en gang i mellem. Det er trodsalt et af de mest bakterierige steder på hele kroppen.  

Heldigvis er tandlægerne dygtige og erfarne, hvorfor de kan tagehånd om alt lige fra en skæv tand til din dårlige vane med at skære tænder. Det siger sig selv, at det er bedre at tage et billigt kig lidt hyppigere, og derved have større sikkerhed, end et meget dyrt kig en gang imellem.