havelamper

Den rette havebelysning

Nyheder
nyt indlæg til

Haveindretning kan virkelig have en særlig idyllisk charme over sig. Man kan meget let forestille sig en lille krog i hjørnet af plænen med sandfarvede fliser der leder en derhen, og her i krogen finder man så et par stole, et lille bord med en dug og det hele. Bagved har man måske en skulptur eller et lille springvand, som står foran to plader pileflet og omkring det hele er der både blomster og buske, og måske et lille træ. 

Det hele bringer en fantastisk kulør til havebilledet i dagtimerne, når solen står højt. Man kan slå et større bord ud på plænen og have sine naboer eller familie til en stor grillfest hvor man viser rundt i sin have, men pludselig kommer aftenen. Om sommeren gør aftenen intet, men sensommeren bringer hurtigt de mørkere stunder med sig og man opdager et vigtigt element i haveindretningen. 

Taktisk belysning 

Det der mangler, er naturligvis havelamper. Havelamper kan i forbindelse med indretning både være en hæmsko såvel som en fordel. Ligesom vi kender det fra køkkener, hvor vi indsætter LED-belysning op under køkkenskabe, så kan man ligeledes købe skjulte havelamper som enten er gravet ned imellem grus og skærver, eller som er indrammet i nogle fine og ydmyge havefigurer.  

Men havelamper behøver ikke at være skjulte. De gemte havelamper er en god måde hvorpå man bringer noget stemning frem der highlighter visse dele af haven såsom gangsti, fliser og møbler osv., men skal man også kunne se de selskaber man har valgt at være en del af, så skal man også have nogle lamper som ikke blot er til dekoration og stemning. 

Her bliver valget af lamper pludselig sværere fordi man vil gerne have at det stadig ser pænt ud, at det giver den korrekte belysning og at det ikke koster en formue eller giver et kæmpe behov for ledninger over det hele.  

Solens løsning 

En af de letteste løsninger på at undgå en have fyldt med ledninger, vil være at gå efter havelamper med solceller. Dette har mange forskellige fordele udover at du slipper for ledningen. Med en solcelle oplades en trådløs lampe i dagtimerne og oplyser haven om aftenen og natten, og den kan køre i flere timer både mens du er hjemme eller ude i byen, uden at du ender med at blive bidt i halen når elregningen kommer. 

Visse af disse lamper har også en sensor der gør at lampen tændes automatisk når sollyset bliver for svagt. Går vi tilbage til eksemplet med havefesten ovenfor vil det føre til at I kan sidde gennem hele arrangementet og være uforstyrret. Der er ikke nogle der pludselig skal rejse sig og vandre rundt med lommelygten i sin telefon for at finde noget lys. 

Solcellelamper fås ikke kun som en havelampe du stikker i jorden eller sætter på en overflade. Sådan var det måske engang, men du kan i dag få lamper der kan hænge ned fra et halvtag eller på en væg med en lysstyrke som enhver almindelig lampe, så man rigtigt kan se hele haven.