Testamentet er dokumentet, der bestemmer, hvad der skal ske efter din død

Nyheder

Der er mange ting at skulle holde styr på for de efterladte når du ikke længere er her på jorden. En af de ting som oftest kan være anledning til at skabe stort postyr, er dine ejendele. Her er der dog en hel del du kan gøre på forhånd, for at forebygge at dine efterladte skal være i tvivl om dine ønsker, nemlig med et testamente. Men hvad er et testamente helt præcist? Et testamente er et dokument som du har nedskrevet og underskrevet af dig, sammen med en advokat. Det er et dokument der beskriver, hvordan dine ejendele skal fordeles som arv, efter at du ikke længere er her mere. Hvis ikke der er oprettet og nedskrevet et testamente af dig inden ud rejser herfra, så vil dine arvinger blive tvunget til at fordele dine ejendom efter de arveregler der er på området i stedet. 

Lav et testamente allerede i dag 

Vi ved ikke hvad dagen byder på, hvad der sker på dagen i morgen og hvornår vi skal herfra. Derfor er det en god idé at lave et testamente allerede i dag, hvis du ønsker at dine arvinger skal have en anden fordeling af dine ejendele, end den der står og er gældende i arveloven. Her kan du samtidig give udtryk for dine ønsker efter din død, som der måske ellers ville kunne herske tvivl omkring, blandt dine nærmeste. Det er særligt relevant for dig at lave et testamente, hvis du har samlevende, uægte børn eller ønsker at donere din arv til andre end familien. Ligeledes kan du med fordel forbedre forholdende for arven til din ægtefælle i tilfælde af død, som kan overtage alt hvad du ejer af værdi, hvoraf yderligere arvinger først kan gøre krav på dette efter din ægtefælles død. Så til trods for, at du ikke planlægger at forlade denne verden i morgen, så kan det i den grad være aktuelt at få lavet dit testamente, hvis du vil sikre dine ønsker. 

Hvilket testamente skal du oprette? 

Der findes tre forskellige typer af testamenter i dag, som du kan oprette i forbindelse med din arv. Den ene hedder notartestamentet som er den aller mest sikre måde at få udført et testamente. Her bliver det nemlig registreret i centralregistret for testamenter og på denne måde dukker det også op for alle berørte, i forbindelse med din død. Et vidnetestamente er foruden dig og din advokat, underskrevet af to vidner som er bekendt med at du selv har nedskrevet testamentet, men hvor de ikke nødvendigvis er bekendt med indholdet. Her skal der være tale om vidner der ikke er beskrevet i testamentet, før at det er legalt udført. Her bliver testamentet ikke gemt digitalt og der må kun findes en enkelt kopi. Den sidste mulighed er, at du kan oprette et nødtestamente, hvis du står i en situation med akut sygdom eller ingen mulighed for at kontakte en advokat. Her vil testamentet være gyldigt på samme måde som de andre typer af testamenter, men udløbe efter tre måneder.