ehandel

Gode råd om tryg e-handel

Nyheder

E-handlen er de seneste år taget til i udvikling, og hvert år er der flere og flere danskere, som køber hos webshops, når garderoben skal udvides, når bilen skal have nye dæk, eller når kaffemaskinen skal udskiftes.

Det er både smart, effektivt og fleksibelt at handle på nettet. I takt med at flere forbrugere handler online, er e-handel også blevet en platform for IT-kriminelle, der er ude på at hacke personfølsomme oplysninger og misbruge kreditkort.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du sikrer dig bedst muligt, når du køber på nettet.

Råd #1: Gå efter E-mærket

I princippet kan alle og enhver oprette en hjemmeside med en webshop, der sælger produkter eller ydelser. IT-kriminelle udvikler konstant deres strategier, der handler om at spore personfølsomme oplysninger og kontooplysninger, som kan bruges til at stjæle penge fra forbrugerne.

Når du handler på nettet, skal du derfor gå efter de butikker og webshops, som er godkendt med E-mærket.

Når du handler hos disse anerkendte webshops, kan du være sikker på, at virksomhederne er godkendt ud fra en række skrappe krav fra dansk lovgivning om blandt andet datasikkerhed og økonomisk forsvarlighed. Disse webshops bliver løbende overvåget af E-mærkets jurister, som holder øje med, at standarderne overholdes.

Råd #2: Undersøg webshops i forhold til oplysninger

Der er mange virksomheder indenfor hver enkelt branche. Du kan sammenligne en bestemte webshop med andre i samme kategori for at danne dig et indtryk af sælgeren. Du kan få oplysninger om adresse, virksomhedsoplysninger og indehaveren.

Der er stor konkurrence omkring e-handel, og du vil derfor finde mange hjemmesider, som forhandler det produkt eller den type serviceydelse, som du er på udkig efter. Føler du dig usikker med en bestemt webshop, skal du vælge en anden, som virker mere troværdig.

Du skal holde øje med, om adresse og indehaveroplysninger matcher forretningen. Er der uoverensstemmelser mellem f.eks. indehaveoplysninger på hjemmesiden og de oplysninger, du finder, når du søger efter vedkommende på Google, kan det være tegn på svindel.

sikker ehandel

Råd #3: Sørg for at læse købs- og handelsbetingelserne

Det er parametrene omkring effektivitet og hurtighed, som gør det attraktivt for mange forbrugere at gøre brug af e-handel. Dog kan det svare sig sikkerhedsmæssigt at bruge tid på at læse købs- og handelsbetingelserne, når du er i gang med at bestille en vare.

Du bør altid være bekendt med, hvad det er du siger ja til og accepterer. Der kan være særlige betingelser vedrørende køb eller levering, som er vigtig for dig at være bekendt med, så du ikke får overraskende regninger.

I samme forbindelse skal du sørge for altid at få en kvittering for dine køb. Du kan vælge at få dine kvitteringer tilsendt din e-mail, så du til enhver tid kan finde dokumentationen for købet. Dette kan være relevant, hvis din vare aldrig dukker op, eller hvis der er trukket flere penge fra din konto end den oplyste købspris.

Du kan gøre meget for at opnå en sikker e-handel, når du er opmærksom på disse råd.