bærepose

Fordele og ulemper ved bæreposer

Nyheder

Det er sikkert at sige, at bæreposer er et omstridt emne. På den ene side er de utroligt praktiske, og gør det muligt for os, at bære vores indkøb hjem med lethed. På den anden side bidrager de i høj grad til miljøforurening, idet mange af dem hvert år ender på lossepladser. Det er ikke alle poser der bliver lavet iordentligt bæredygtigt materiale. Så hvad er fordelene og ulemperne ved bæreposer? Du har sikkert overvejet at få bærepose til din butik eller andet. Lad os se nærmere på det.

Fordele ved bæreposer

Der er ingen tvivl om, at bæreposer er yderst praktiske. De gør det muligt for os at købe mere, end vi med rimelighed kunne bære hjem uden en, og de er også gode til at bære ting som picnictæpper og strandhåndklæder, når vi er på udflugter. De er også relativt billige for detailhandlere at købe i store mængder, hvilket holder omkostningerne nede for forbrugerne. Deraf er det også nemt at markedsføre sin virksomhed via bæreposer. Det er gratis promovering når man bruger poserne til at bære alverdens ting. Der er ingen tvivl om, at markedsføring er en stor del af virksomheders udgift men også indtægt. Hvis man forbinder en god bærepose med et bestemt brand, vil man gå efter dette. Når man har fået en blåstempling hos en kunde, vil det være nemt at overføre dette til alt muligt andet. Hvis man nu skulle sælge et andet produkt og kunden ser at det er lavet af de samme, så vil de være mere tilbøjelig til at købe der da tilliden er der. De behøver ikke skabe den, da de har den i forvejen

Ulemperne ved bæreposer

Der er dog også nogle betydelige ulemper ved ikke-bæredygtige bæreposer. For det første er de fremstillet af plastik, som er en ikke-fornybar ressource, og for det andet ender de ofte på lossepladser, hvor det tager hundredvis af år at nedbryde dem. Dette har en enorm indvirkning på miljøet, både med hensyn til de ressourcer, der bruges til at fremstille dem, og den forurening, der opstår ved bortskaffelsen. Hvis man kan få vendt den negative spiral med at smide ud i stedet for at genbruge, så er man allerede godt på vej. Der er altså en klar udfordring at tage op og løse i forhold til plastikproblemet.

Hvad er dommen så?

Er bæreposer et nødvendigt onde, eller burde vi alle undvære dem? Sandheden er, at det ikke er helt så enkelt. Det er ganske vist rigtigt, at bæreposer har en negativ indvirkning på miljøet, men forbud mod brugen af dem har ofte utilsigtede konsekvenser – f.eks. en stigning i brugen af papirposer (som også kræver betydelige mængder energi og vand at fremstille). Den bedste løsning er måske at give kunderne incitamenter til at medbringe deres egne genbrugsposer – f.eks. i form af rabatter eller loyalitetspoint – så vi kan mindske vores afhængighed af engangsbæreposer uden at det påvirker vores livsstil for meget negativt.