Kvalitets kikkert

Her finder du Danmarks bedste kikkerter

Nyheder

I hvert fald til prisen. Der er naturligvis ingen øverste grænse i kvalitet og pris når det gælder kikkerter. Men i dag er selv billige kikkerter rimelig gode. Teknologiske fremskridt indenfor optik har gjort slibning af linser meget billigere, samtidig med at linser kan slibes med en præcision som tidligere var helt umulig.

Du har måske oplevet noget lignende med læsebriller. I dag kan du få læsebriller til 20 kroner, som kan være bedre end et sæt du kan købe hos optikeren for 2000 kroner. Disse billige briller har linser som er støbt af polykarbonat, som er et plaststof der ligner akrylglas. Men polykarbonat har nogle virkelig imponerende egenskaber. Det er lige så klart og gennemsigtigt som krystalglas. Men det vejer næsten ingenting. Polykarbonat er ikke så hårdt som brilleglas og ridser nemmere. Men til gengæld er det meget billigt. Og det kan støbes i dag med sådan en præcision at dyr slibning slet ikke er nødvendig.

Billig men god

De billigste kikkerter har også støbte linser af polykarbonat, ligesom de billige læsebriller. Hvor læsebriller ridses let og hurtigt er det ikke det samme med kikkerter. En kikkert laver forstørrelser med hjælp af spejl, som et teleskop. Disse spejle er formet som prismer og er gemt indeni kikkerten, så de kan slet ikke få ridser. Kun de to yderste linser kan ridses, men selv de er beskyttet af en kant.

Selvfølgelig får du en bedre kikkert hvis du bruger flere penge. Men selv de billigste kikkerter er overraskende gode. Skal du kun bruge en kikkert en gang imellem, så er der ingen grund til at bruge mange penge på den.

Mono eller stereo?

Monokikkerter har et dårligt ry, som skyldes den måde de tidligere var bygget. De traditionelle sømands- monokikkerter har været teleskoprør, hvor linserne sidder på række. For at skifte fokus skulle du trække teleskoprøret ud eller ind. Det var ikke nemt at få sådan et langt rør til at stille skarp. Endnu værre, du har brug for en meget rolig hånd, hvis du overhovedet vil se noget igennem et håndholdt teleskoprør.

Den mindste rystelse får billedet til at gå amok. Det krævede en masse øvelse og muligvis endnu mere rom, når en sørøverkaptajn skulle finde bytte med hjælp af en gammel monokikkert.

Det er noget andet med moderne monokikkerter. De ligner slet ikke længere de gamle, fordi de er konstrueret på en hel anden måde. Du kan sammenligne sådan en moderne monokikkert med et spejlrefleks kamera. Linserne står ikke på række, men er blevet erstattet af spejl. En moderne monokikkert er ikke længere end en tilsvarende stereo kikkert. Indvendigt er de to modeller næsten identiske. En monokikkert er en halv stereo kikkert.

Fordele og ulemper

Den klassiske stereo kikkert har et bredere synsfelt da du kan se med begge øjne samtidig. Til gengæld kan det være svært at få de to separate billeder til at smelte sammen for en enhed. De fleste mennesker har nemlig et syn som er en smule usymmetrisk.